Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ 
ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ : ΑΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Με συγχωρείτε αδελφοί, θεωρώ ανάξιο τον εαυτό μου, αμαρτωλό, μικρό,  ώστε να δώσω απάντηση σε τόσο μεγάλα θέματα. 
Γι αυτά είναι, κυρίως οι έχοντες εξουσίαν (όσοι έφτασαν στο στάδιο της θεώσεως, ως "έχοντες ουσίαν" κι όχι "έξω της ουσίας").  Αφορά όλους όμως, η προτροπή του Κυρίου μας, ...και όστις σε αγγαρεύσει μίλιον εν, ύπαγε μετ΄αυτού δύο..(Ματθ. ε.41), και για μόνον τον λόγο αυτόν, οφείλουμε με τα αδέλφια μας να επικοινωνήσουμε, που έδειξαν ταπείνωση ζητώντας μας τον λόγο. 
Κατ΄αρχάς ανά πάσα στιγμή καλούμαστε να ακολουθούμε το Φως, την Αγάπη, την Αλήθεια, που είναι ο Θεός και Δημιουργός μας, χωρίς να συσχηματιζόμαστε στον κόσμο αυτό (Ρω. ιβ.1-2), είτε Παύλω, είτε Απολλώ, είτε Κηφά (Κο.Α΄ γ.1-23), παρά μόνον Χριστώ.
Πρώτα υπομονή. Η Σύνοδος έγινε επειδή την επέβαλαν τα γεωπολιτικά γεγονότα των ημερών να γίνει (παγκοσμιοποίηση, μνημόνια, αλλαγές συνόρων εθνών, και "κηδεμόνων"). Η σύγκλησή της δεν οφείλεται σε χρόνιες μάχες πίστεως λαϊκών κληρικών. Πάνω από την Σύνοδο είναι ο Χριστός, όχι ο λαός, κι Αυτός είναι που μπορεί να την καταργήσει, ή ακυρώσει και θα μας δείξει πότε θα το κάνει. 

1ον.. Θα θέλαμε έναν εμφύλιο πόλεμο στο έθνος και την πολιτεία μας; Μαζί με αυτόν να δώσουμε ευκαιρία και σε πόλεμο με τους έξω εχθρούς; Να ορίστε, πέρασαν τόσοι κακοί κυβερνήτες και κυβερνήσεις, επί τόσα χρόνια και τους ανεχόμαστε και ομολογούμε και αναγνωρίζουμε ότι έχουμε αυτούς τους κακούς κυβερνήτες. Στην ζωή η Εκκλησία και η πολιτεία είναι δεμένα και πάνε μαζί για όλους μας. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, όπου και να πάμε, με ύλη και πνεύμα μαζί. Αν παρατηρήσουμε την ιστορία, όποτε είχαμε πολιτειακή ανωμαλία, είχαμε και Εκκλησιαστική, διότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι και στα δύο και ζούμε ταυτόχρονα και στα δύο. Αν αισχροπρακτούμε στην πολιτική μας ζωή, το ίδιο θα κάνουμε και στην πνευματική. Άρα αυτό που επείγεται να αλλάξουμε είναι η προσωπική αμαρτωλή ζωή μας (τους τρόπους τους ξέρουμε, έχουμε την κατήχηση), βοηθώντας σε αυτό και ο ένας τον άλλον, κι έτσι όλοι μαζί χωρίς να το έχουμε καταλάβει με την βοήθεια του Θεού, θα έχουμε αλλάξει και τις δύο πτυχές της ζωής μας. Μήπως οι ηγέτες μας, βλέποντας την α-κλώνητη α-δυναμία μας, μας προτρέπουν στην διχόνοια κι έτσι αλωνίζουν ως εξουσιαστές στην ζωή μας; Δεν φταίνε αυτοί, εμείς φταίμε διότι εμείς τους σκανδαλίζουμε, τους δίνουμε το δικαίωμα - πρόκληση, επειδή δεν έχουμε αγάπη μεταξύ μας.

2ον.. Η αποτοίχιση και μόνον ως λογισμός και σκέψη που υφίσταται, υπάρχει στην πραγματικότητα, και σε όποιον ενστερνίζεται τον λογισμό, φαίνονται και τα αποτελέσματά του στην αγάπη μας, στην χαρά μας, στην ειρήνη μας, στην μακροθυμία μας, στην πίστη μας και στην πραότητά μας, που είναι καρποί του Αγίου Πνεύματος (Γα. ε.22). Άρα στο μυστήριο της θείας λειτουργίας, όταν ο ιερέας μας ζητά συγχώρεση, δεν τον συγχωρούμε, για να ολοκληρώσει το μυστήριο της θείας ευχαριστίας;  Μήπως κατά καιρούς δεν διαβάζουμε στην ιστορία μας, πως είχαμε και προδότες της πίστεώς μας, σε διάφορους βαθμούς, από λαϊκούς μέχρι και πατριάρχες; Τί έπρεπε να κάνουμε κάθε φορά; Εμφύλιο πόλεμο; Όχι. Ούτως ή άλλως μαρτυρικά και εν διωγμό, και μέχρι τώρα όσο μπορούμε, ακολουθούμε τις εντολές του Χριστού μας και των Πατέρων μας, σ΄αυτή την κοινωνία που είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε. Χωρίς να δίνω κατεύθυνση, αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνον άν εξαφανιστούμε από την πολιτεία και  τους ανθρώπους μακρυά, ως πεθαμένοι σωματικά για όλους, τους συγγενείς και γνωστούς μας. Όμως δεν δείχνουμε την δύναμη να αποτινάξουμε τον σατανά και πάση τη πομπή αυτού.

3ον.. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε όχι στα μνημόνια, και να μην φωνάζουμε όχι στα δάνεια. Αν είμαστε "αντιμνημονιακοί", αυτομάτως θα έπρεπε να είμαστε και "αντιδανειακοί". Να ζητήσουμε συγχώρεση από τους δανειστές μας, όσα πήραν πήραν, δεν έχουμε άλλα να δώσουμε, και να μας συγχωρήσουν με την διαγραφή του χρέους, το ίδιο και εμείς τα μικρά χρέη μας και τα χρέη των αδελφών προς εμάς και να ξαναξεκινήσουμε από την αρχή. Έτσι κάνουν οι πνευματικοί άνθρωποι που έχουν αγάπη Χριστού, το ίδιο και στα πνευματικά. Αφού πολιτεία Εκκλησία βαδίζουν ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ζητάμε  να βγούμε μόνον από την ΕΕ (των δυτικών) που μας έβλαψε και να μην ζητάμε να βγούμε από το νέο ημερολόγιο (των δυτικών) που "δεν μας έβλαψε". Κι αυτά πάνε μαζί. Όσο πιο πίσω χρονικά στην πνευματική Χριστιανική ζωή γυρίζουμε, τόσο θα διαπιστώσουμε ότι είναι πιο αγνά τα πράγματα, όπως και όσο πιο πίσω χρονικά προς το βάπτισμα της προσωπικής ζωή μας γυρίζουμε. Μακάρι η Σύνοδος να είχε ένα από τα σοβαρά θέματά της το συνεορταστικό, ή ημερολογιακό, που υφίσταται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

4ον.. Ακόμη είναι νοπή η Σύνοδος. Στον λαό δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα πρακτικά, οι αποφάσεις, οι υπογράφοντες. Πρώτα να μετανοήσουμε  των αμαρτιών μας, έπειτα να προσευχηθούμε, έπειτα να συζητήσουμε με τον πνευματικό μας και τους αδελφούς της εκκλησίας μας. Ως τότε λοιπόν ας έχουμε όλοι τον αρχικό χρόνο της μετανοίας μας και προσευχής μας προς τον πάνσοφο Θεό μας. Αυτός θα μας φωτίσει όλους, για τον χρόνο, τον τόπο, τον τρόπο, και το πρόσωπο.

Ευάγγελος Χαραλαμπίδης